Paslanmaz Lazer Kesim

DKP Sac

DKP Sac Nedir? Özellikleri Nelerdir?

DKP sac, metal ve belirli kalınlığa sahip levhaların haddeleme yönteminden geçirilmesi ile elde edilen üründür. Haddeleme sırasında sıcak veya soğuk uygulama yapılır. Düz yüzeyler için soğuk haddeleme yönteminden faydalanılır. Kulanım alanları değişkenlik gösterdiği için farklı üretim modelleri ile üretilen DKP sac, rulo ve sac halinde sunulur. Kalınlıkları da farklılık gösteren ürünlerde genel olarak 0,25 mm ile 2,00 mm arasındaki üretimler ön plana çıkar.

DKP sacların kullanım alanları oldukça yaygın. Özellikle santraller, barajlar, gıda ve beyaz eşya gibi sektörlerde tercih edilir. Ayrıca kimya endüstrisi tarafından da çokça tercih edilen levhalar arasında yer alır. Yaygın olarak kullanılmasındaki nedenler sağladığı birtakım avantajlardan kaynaklanır. İşte DKP sacların öne çıkan avantajları…

DKP Sac Ürünlerinin Avantajı Nelerdir?

Kullanım alanına göre boyutları değişkenlik gösteren DKP saclar, tamamen kullanıcı ihtiyacına göre üretilen ve şekillendirilen levhalar arasında. İhtiyaca göre imal edilerek uygulama sürecinde kolaylık sağlanan DKP sacların öne çıkan avantajları şöyle:

  1. DKP saclar, oldukça kolay şekil alır. Bu sayede uygulama süreci hızlı bir şekilde tamamlanır. İşçilik giderlerinden tasarruf sağlanabilir. Ayrıca kaynak tutması çok kolaydır. Bu da malzemenin tercih edilebilirliğini etkileyen artılarından biridir.
  2. Kullanım alanına göre farklı şekillerde üretilir. Silindirik veya yassı şekilde kullanıma sunulabilir. İhtiyacına göre ürün tercihi yapılması uygulama sürecine de pozitif yansır.
  3. DKP sac, estetik bir görünüme sahiptir. Bu nedenle iç ve dış mimari çalışmalarda ön plana çıkar.
  4. Dayanıklı bir yapıya sahiptir. Aşınmaya karşı direnç sağlaması için de kaplama ürünleri ile birlikte kullanılabilir.

DKP sac ile galvaniz sac, aynı özelliklere sahip değildir. Bu iki levha ürünü benzer sektörler tarafından kullanılsa da uygulama yapılan alanlar değişkenlik gösterir. Galvaniz sac, daha çok nemli ve ıslak alanlarda tercih edilir. Galvaniz sacın zorlu alanlarda tercih edilmesindeki neden çinko ile dayanıklılığının artırılmış olmasıdır. GKP sacsa kalın levhalara uygulanan silindir yöntemi ile elde edilir. Düzgün yüzey uygulamalarında ön plana çıkar.

DKP ve Galvaniz Sac Arasındaki Farklar Nelerdir?

DKP saclar, dayanıklı bir yapıya sahip olsa da nem ve suya karşı aşınmaya karşı dirençli değildir. Bu nedenle neme karşı korunması gereken DKP sacların koruyucu kaplama ile birlikte kullanılması gerekir. Galvaniz sac için böyle bir ihtiyaca gerek duyulmaz. DKP sac kaplaması sırasında perfore uygulaması yapılır. Daha sonrasındaysa boyama işlemine tabi tutulur. DKP sac üzerindeki aşınımı en aza indirmek için çinko ve alüminyum kaplama da yapılabilir. Galvaniz sac, kullanılacağı ortama uygun şekilde değişebilir. Trapez, oluklu veya stor şeklinde üretimi yapılabilir.

İki sac arasındaki öne çıkan farklılık çelik yapıdan kaynaklıdır. DKP sac elde ederken çelik malzemeye ısıl işlem uygulanır. Galvanizdeyse öne çıkan yöntem sıcak daldırmadır. Bu süreçte metal, çinkoya daldırılarak kaplama işlemi gerçekleştirilir. Dolayısıyla uygulama alanları farklılaşır. Pasa karşı direncin önemli olduğu uygulama alanlarında galvanizlere başvurulması gerekir. Daha düzgün yüzeylerdeyse DKP sac ön plana çıkar.

DKP Sac Malzemenin Özellikleri Nelerdir?

DKP sac malzemenin en önemli özelliği kolay şekil alma özelliğidir. Bu nedenle eğirme yöntemine ihtiyaç duyulan çoğu alanda DKP sac ürünleri ön plana çıkar. Ayrıca ısıtma veya iklimlendirme sistemlerinde de DKP sac malzemeden sıklıkla yararlanılır. Bu gibi alanlarda kullanılmasındaki etken dayanıklı yapıya sahip olmasıdır.

Ofis mobilyası üretiminden mutfak malzemeleri üretimine kadar çeşitli alanlarda tercih edilir. Özellikle mutfak malzemelerinde kullanılmasındaki sebep ürünlerin besin değerini koruyan yapısıdır. Kimyasal nitelikli kaplamaların pratik bir şekilde yüzeylere uygulanmasına yardımcı olur. Ayrıca uygulandığı alanın estetik görünümüne de katkı sunar.

DKP Sac Kullanım Alanları Nelerdir?

İmalat sektörünün en önemli malzemeleri arasında yer alan DKP sac, taşıdığı özelliklerin avantajı sayesinde hammadde olarak çeşitli sektörler tarafından tercih edilir. Silindirik yapıda veya yassı bir şekilde üretilen DKP saclar, dayanıklı ev malzemelerinden ofis ürünlerine kadar öne çıkan sektörlerde sıklıkla kullanılır. Mukavemet gücü, kolay şekil alabilen yapısı, uygulandığı alana ek yük getirmemesi gibi özellikleri ile ön plandaki DKP sacların tercih edildiği baş sektörler şöyle:

DKP sac, uygulama yapılması planlanan alana göre farklı şekillerde üretilir. Örneğin düz saclar, metal üzerine uygulanan sıcak haddeleme yapıldıktan sonra soğuk haddeleme ile pürüzsüz bir hale getirilir. Böylece daha düzgün olması planlanan yüzeylerde kullanıma sunulabilir. DKP saclar arasında rulo levha ürünleri de vardır. Bunlar, uygulama yapılan alanda ihtiyaç duyulan kalınlığa ve boyuta göre özelleştirilir.

DKP Sac Kullanım Alanına Göre Öne Çıkan Özellikleri

Birçok sac ürünü olmasına rağmen DKP sacların kendine has birtakım özellikleri, kullanım alanında avantajlı saclardan olmasını sağlar. Bu nedenle en önemli sektörler arasında sayılan inşaat, otomotiv, ev eşyaları gibi alanlarda ön planda. Ayrıca fiyat performans açısından da yarattığı avantaj maliyetleri minimize etmeyi planlayan üreticiler için de DKP sac ürünlerini farklılaştırır.

  1. DKP sacların sahip olduğu ekstra derinlik oranları eğirmenin önemli olduğu imalat sanayisinde ön plana çıkmasını sağlar.
  2. Soğuk şekillendirmeye uygun yapısı vardır. Bu nedenle beyaz eşyadan dayanıklı ev aletlerine kadarki her sektörde kullanılır.
  3. DKP sacların üretiminde düşük karbon oranı vardır. Bu durum levhanın şekillendirme ve dayanıklılığını pozitif yönde etkiler. Bu yüzden eşya üretiminde kullanılır.
  4. DKP sacları diğerlerinden ayıran bir özellikse kolayca kaynaklanabilir olmasıdır. Bu sayede kaplamanın gerekli olduğu yerlerde de üzerine kolay uygulama yapılabilir.

DKP sac ürünleri nasıl fiyatlandırılır?

Bor veya düz DKP levhalarındaki fiyatları etkilen iki önemli faktör var: kalınlık ve boyut. Her iki levha ürünlerinde de aynı tip üretim modeli uygulanır. Özellikleri birbirinin aynıdır. Ancak uygulama yapılacak alandaki ihtiyaca göre yüzey, kalınlık ve boyutlarında projelere özel üretim yapılabilir. Böylece DKP sac ürünleri daha doğru bir şekilde planlanabilir.

DKP sac ölçüleri nelerdir?

Projeye göre değişmekle birlikte DKP saclardaki tür ve model değişimi söz konusu olabilir. Genel olarak rulo tip levhalar ön plandayken projeye göre farklı saclar üretilebilir. Yine kalınlık ve uzunluk formatları da değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak DKP saclarda uygulanan kalınlık en küçük 0,25 mm, en büyük ölçü 2 mm’dir. Proje özelinde yapılan planlamaya göre DKP levha ürünlerindeki kalınlık ölçüleri ve uzunlukları ayarlanabilir.

Sonuç olarak geniş kullanım yelpazesi ile ön plana çıkan DKP saclar, uygulandıkları alana kazandırdıkları yenilik ve estetikle ön plana çıkan saclar arasında. Mukavemet oranı yüksek, büküm yapılabilir ve uzun ömürlü yapısı ile DKP sac ürünleri; proje özelinde kalınlık, uzunluk ve farklı kesimlere sahip şekilde üretilebilir. Baraj yapımından gıda sektörüne, otomotivden beyaz eşya sektörüne kadar geniş bir kullanım ve uygulama alanıyla DKP sac malzemesi muadillerine göre ön plana çıkan ürünler arasında yer alır.