Galvaniz Sac (Levha) Nedir?
Galvaniz sac, metalin kullanıldığı alanlarda korozyona uğramasının önüne geçmek amacıyla üretilen bir maddedir. Bunun için metalin direncini arttırmak amacıyla çinko kaplama işlemi yapılır. Bu işlem sayesinde nemli veya ıslak zeminlerde güvenli bir şekilde kullanılabilen galvaniz sac ürünleri ortaya çıkar. Günümüzde korozyon riskine karşı dayanıklı maddeler arasında galvaniz sac, en doğru ve dayanıklılığı kanıtlanmış ürünler arasında yer alır.
Galvaniz üretim sürecinde çelik metal, 450 derecede eritilen çinko içine daldırılır ve metalin çinko ile kaplanması sağlanır. Sıcak daldırma yönetimi sayesinde çinko – metal arasında bağlar oluşur. Bu bağlar, metalin normalden üç kat dayanıklı bir levha ürünü haline gelmesinde rol oynar.
Galvaniz Kaplama Nasıl Yapılır?
Başarılı galvaniz levha ürünleri elde edebilmek için kaplama sürecinde en iyi yöntemlerin kullanılması gerekir. Bu aşamada ön plana çıkan iki farklı yöntem arasında sıcak daldırma ile elektro galvaniz kaplama yöntemi ön planda. Genel olarak tercih edilen yöntemi oluşturan sıcak daldırma, metal üzerinin çinko ile kaplanmasını sağlar ve bu durum metalin oksijenle teması keser. Böylece metal yüzeylerde ortaya çıkan oksidasyon önemli ölçüde önlenir. Ayrıca kaplama galvaniz sacın ömrünü uzatır ve uygulandığı alanda kaliteyi yükseltir.
Neden çinko ile kaplama yapılması gerekir?
Oksijen, metal ile temas ettiğinde bazı kimyasal tepkimeler ortaya çıkar. Tepkimelerden kaynaklı metal yüzey dayanıklılığını kaybeder. Ayrıca görüntüsünde de ileri derecede bozulmalar oluşur. Teknik ve görsel açıdan ortaya çıkan risklerin önlenmesinde kaplama yöntemi önemli kazanımlar sağlar. Pas, korozyon ve oksidasyon büyük ölçüde engellenir.
Elektro galvaniz yöntem nedir?
Elektrot dolu kazanlar içine daldırılan anot ve kanotların kullanımına dayalı yöntemdir. Bu süreçte anotlar çinkoya, diğer elektrotlarsa kaplama yapılacak elemente bağlanır. Etkileşim sürecinden sonra çeşitli araçlarla elektrik uygulanır ve anottan çekilmesi sağlanan elektrotlar kaplamada kullanılan kanota tutulması sağlanır. Bu şekilde oluşmaya başlayan kaplamanın kalıcılığı için pasivasyon işlemi gerçekleşir. Elektro sistem ile üretilen galvaniz sac, ana malzeme özelliğinin değişmesine neden olmaz. Ayrıca sıcak daldırma yönteminde kaplamanın kalkma riski söz konusuyken elektro galvanizde böyle bir risk söz konusu da değildir.
Sıcak daldırma galvaniz yöntem nedir?
Demir çelik sektöründe en çok takip edilen yöntem sıcak daldırma yöntemidir. Bu yöntemin kullanılmasında ekonomik nedenlerle birlikte ürün ömrüne sağladığı katkı da tercih edilmesinde etkilidir. Sıcak daldırma ile yapılan galvaniz sac ürünlerinde yakalanan ortalama kullanım ömründeki artış 30 yıldır. Ayrıca bakım gibi ekstra maliyetlere de gereksinim duyulmaz.
Galvaniz Sac Malzemenin Avantajları Nelerdir?
Otomotivden inşaat sektörüne kadar birçok sektör tarafından tercih edilen galvaniz levha ürünlerinin sağladığı birtakım avantajlar var. Avantajlardan öne çıkanlar şöyle:
- Direnç sağlar.
Galvaniz sac öne çıkan avantajı direncidir. Metal ve demir gibi malzemelerin oksijenle teması halinde kullanım ömürleri kısalır. Ayrıca bunların nemli ve ıslak zeminlerde kullanımları mümkün değildir. Galvaniz sac kaplama sayesinde metal ürünlerindeki direnç artar ve her alanda kullanıma uygun hale gelir. Böylece uygulandığı noktanın kalitesini artırır.
- Uzun sürekli kullanım imkanı sunar.
Olumsuz iklimlendirme koşullarına sahip alanlarda en güvenilir levha ürünleri arasında galvaniz saclar vardır. Hava, nem, ıslak zemine karşı dayanıklı yapısı rutubet oluşmasını önler. Korozyona karşı yüksek direnç gösterir. Bu durum galvaniz sacın ömrünü uzatır. Bu nedenle galvaniz sac kullanım alanlarında dış kaplama, su taşıma sistemleri, yer altında yapılan tesisatlar ve nemli bölgelerdeki uygulamalar ön planda.
- Ekonomik fiyat avantajına sahiptir.
Galvaniz sac, sağaldığı avantajlar hesap edildiği zaman en uygun maliyetli levha ürünleri arasında yer almayı başarır. Özellikle bakıma ihtiyaç duymaması ve üretim maliyetlerindeki düşüklük, galvaniz sac ürünlerinin uygun fiyata satışa sunulmasında etkilidir.
Galvaniz Sac Kullanım Alanları Nelerdir?
Galvaniz sac, sağladığı avantajlar nedeniyle en çok tercih edilen yapı malzemeleri arasında yer alır. Ayrıca uzun ömürlü olması ve uygulandığı alanın refahını arttırması da tercih edilmesinde önemli bir etkendir. Galvaniz sac, bakıma ihtiyaç duymayan ve özellikle zorlu alanlar olarak tabir edilen nemli ve ıslak bölgelerde de kullanımı nedeniyle birçok sektörün ilgi duyduğu malzemeler arasında. Bu kapsamda galvaniz sac, geniş bir kullanım alanına sahip. Öne çıkan kullanım alanlarıysa şöyle:
- Yapı sektöründe hemen her noktada kullanıma uygundur. Kolonlar, kat kirişleri, çatı kaplama, su izolasyon sistemleri.
- Otopark alanlarında da tercih edilen galvaniz saclar, prefabrik yapıların daha sağlam ve dayanıklı olmasında tercih edilen önemli bir malzemedir.
- Üst geçitler, fabrika binaları, endüstriyel kazan yapımında kullanılır.
- Gemi üretiminde tercih edilen galvanizler, ayrıca solar enerji sistem elemanlarında da kullanılan bir malzeme.
- Binaların ömrünü uzatmak için dış ve iç kaplama malzemesi olarak kullanılır.
- Eşya imalat sektöründe tercih edilir.
- Otomotiv sektöründe hem iç hem de dış yüzey malzeme üretiminde galvaniz sac ürünlerinden yoğun şekilde yararlanılır.
- Panel üretimleri ve kablo kanallarında tercih edilir.
- Havalandırma üniteleri, çelik – metal sanayiinde ve çocuk oyun parklarında kullanılır.
- Uzun ömürlü yapısı nedeniyle beyaz eşya imalatında da ön plana çıkan bir levhadır.
Galvaniz Sac Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Galvaniz sac ve levhalar, üretim modellerine göre çeşitlendirilebilir. Ancak genel yapı itibariyle farklı üretim süreçlerinden çıkan malzemelerin temel özelliklerinde bir değişim söz konusu olmaz. Genel itibariyle sıcak daldırma yöntemi ile elde edilen galvaniz sac ürünleri ön plandadır. Bunlar, uygulama yapılmak istenilen alana göre farklı ebat ve bloklarda kesilebilir.
Galvaniz sac, gümüş renge sahiptir. Havaya temas ettikçe gümüş renkte grileşme başlar. Levhaya yan kısmından bakmanız halinde üzerindeki çinko tabakasını fark etmeniz mümkündür. Galvanizli saclarda kesik kenarlar galvaniz yapılmayabilir. Bu durumdaki levhanın korunması açısından kesik kenarların çinko tozu ile kaplanmasında fayda vardır. Ayrıca açık kısımdan yapılması planlanan kaynak sırasında zehirli gaz açığa çıkar. Bu nedenle işlem sırasında ortamın havalandırılması ve uygulama yapacak kişilerin solunum maskesi takmaları gerekir.
Galvaniz sac diğer özellikleri:
- Kullanımı sırasında kaplama kısmında herhangi bir dökülme söz konusu olmaz.
- Derin çekmeye ve sıvama gibi işlemlere uygundur.
- Lehime işlemi kolay bir şekilde yapılır.
- Boyama işlemine uygundur.
- Darbelere karşı dirençlidir.
- Korozyona karşı dayanıklıdır. Oksidasyona uğramaz.
- Yüzeyleri kaliteli olduğundan dolayı her türlü yüzey uygulamasında da galvaniz saclar tercih edilebilir. Özellikle sıvı, nem gibi maddelere maruz kalacak yüzeylerde tercih edilen bir levhadır.
İnşaattan otomotiv sektörüne, havacılıktan çelik demir sanayisine kadar çeşitli alanlarda tercih edilen galvaniz sac, uzun ömürlü levhalar arasında ön planda. Hem uygun fiyatı hem de kaliteli yapısı ile ayrıcalığa sahip ürün dış darbelere karşı dayanıklı yapısıyla geniş kullanım alanına sahip. Galvaniz sac, uygulama yapılan alanın kalitesini ve ömrünü artırır. Bu nedenle yapılarda da en çok tercih edilen elemanlar arasında.