Siyah Sac Nedir? Kullanım Alanları Hakkında Bilgiler
Siyah sac, sıcak haddeleme ve döküm işlemiyle elde edilen sac ürünleri arasında yer alır. Bu süreçte dörtgen kesitli levhalar kullanılır ve haddeleme işlemi dörtgen kesitli levhalar kullanılarak gerçekleştirilir. Siyah saclar üretim süreci sonunda rulo haline getirilir. Normal saclara göre daha uygun maliyetlere sahip siyah sac, soğuduğu zaman büzülmeye uğrar. Bu da boyutlarını kontrol altında tutmayı zorlaştıran bir yönünü oluşturur.
Siyah Sac Malzemesi Hangi Alanlarda Tercih Edilir?
Herhangi bir belirli şekilde ve toleransın söz konusu olmadığı uygulamalarda siyah saclara yer verilebilir. Bu bakımdan geniş bir sektör tarafından tercih edilen saclar arasında yer alır. Özellikle iş makinesi imalatı, demiryolu, çelik kasa üretimleri ve gemi tersanelerinde ön plana çıkan saclar arasında yer alır. Kaynak yapılabilir yapısı sayesinde inşaat makinelerinin üretim sürecinde ön plana çıkar. Ayrıca ölçü, kalınlık gibi özellikleri proje özelinde kolayca ayarlanabilir yapıya sahiptir.
Siyah saclar, mukavemet gücü yüksek levhaları ifade eder. Bu nedenle gemi yapımında da ön planda olan sac malzemeleri arasında sayılabilir. Bununla birlikte uzun ömürlü kullanım imkanı sunar. Uygulandığı noktanın kalitesine doğrudan etki eder. Siyah sac, inşa levhası olarak da sıklıkla tercih edilen malzemelerden biridir. Öne çıkan sektör ve uygulama alanları şöyle:
- Demiryolu sistemlerinin üretiminde kullanılır.
- Otomotiv sektöründe ve buna yönelik yan sanayiinde tercih edilen bir sac ürünüdür.
- Çelik kasa imalatında ön plandadır.
- Gemi üretiminde ve tersaneciliğin farklı alanlarında kullanılır.
- LPG tankları imalatında ve konteynır yapımında tercih edilir.
- Raf sistemleri ile birlikte dayanıklı olması gereken eşya üretiminde ön planda yer alır.
- Asansör imalatı, boru ve bu yöndeki sistemlerde kullanılır.
- Beyaz eşya sektöründe ve yan sanayisi gibi farklı alanlarda siyah sac malzemeden yararlanılır.
Siyah Sac Malzemenin Özellikleri Nelerdir?
Siyah rengi ile ön plana çıkan sac ürünleri arasındaki ürün birçok sektörde tercih edilir. Kullanım alanında sağladığı avantajlar nedeniyle ön plana çıkan bir sac malzemesidir. Her sektöre sağladığı avantaj ve faydaları farklıdır. Öne çıkan temel özellikleriyse şunlar:
- Döküm işlemi sonucu elde edilen sac ürünleridir.
- Siyah sac ürünlerinde kolaylıkla şekillendirme işlemi yapılabilir.
- Kaynak tutma kabiliyeti oldukça yüksektir. Bu da imalat alanında tercih edilen bir sac ürünü olmasını sağlar.
- Geniş kullanım alanına sahiptir. Fiyat açısından diğer sac ürünlerine göre daha uygun maliyeti vardır.
- Proje özelinde kolayca şekillendirilebilir. Özel üretime en uygun saclar arasında bulunur. Sıcak haddeleme ile kristalleşen metale şekil verilmesi kolaylaşır.
- Sacın kalınlığına göre değişmekle birlikte mukavemet gücü de yüksektir. Bu nedenle darbelere karşı dayanıklı olması hesaplanan alanlarda kullanılabilir.
Siyah Sac Nasıl üretilir?
Metal ve demirlerin dış etkenlerden etkilenmesini önlemek amacıyla imal edilen siyah saclar, korozyona karşı metal ve türevlerini koruyucu etkiler gösterir. Böylece dayanıklılığı ön planda olan metal ürünlerinin uzun ömürlü olması sağlanır. Bu süreçte siyah sac üretiminde sıcak haddeleme uygulanır.
Sıcak haddeleme yöntemi nedir?
Sıcak haddeleme ile metal ürünler üzerinde yüksek ısı uygulanır ve kristalleşme sağlanır. Ardından çelik üzerinde bazı deformasyon işlemleri gerçekleşir. Bu süreçte 25 cm kalınlığa sahip slablar oldukça ince bir hale getirilebilir.
Siyah Sac Malzemenin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Siyah sac, sanayinin birçok kolunda tercih edilen sac ürünlerinden biri. Tercih edilebilirliğini arttıran birden fazla avantaja sahip. En önemli avantajları arasında maliyetinin diğer sac malzemelere göre uygun olması var. Ancak kullanım alanları bakımdan diğer sac malzemelerine göre daha farklı şekilde değerlendirilebilir. İşte bazı avantajları…
- Dayanıklı yapısıyla ön plana çıkar.
Her sac malzeme ön planda olan dayanıklılık, siyah sac malzeme için de geçerlidir. Sıcak haddeleme işlemi sürecinde dayanıklılığı artan sacların darbelere karşı mukavemeti yüksektir. Ekstra kalınlık ve ağırlık gibi özelleşebilen yapıları ile bu avantajını proje özelinde en üst limite çıkarmak mümkündür.
- Şekil alması kolay sac ürünleri arasında yer alır.
Bir sac ürünü için kolayca şekil alabilir olması önemlidir. Böylece imalat sanayisinde kullanılmak istenen sac ürünüyle kolay bir şekilde hedeflenen uygulama gerçekleşir. Bu noktada siyah sac, ince yapısı ile kolay şekillenebilir bir esneklik sunar. Ayrıca proje özelinde yapılan üretimle istenilen şekilde döküm yapılması mümkündür.
- Kolay kaynak olur ve uzun süre kaynak korunabilir.
Ürünlerin uzun ömürlü olmasında kaynak noktalarındaki yıpranmanın en aza indirilmesinin önemi büyük. Bu noktada siyah sac, en iyi performansı sunan sac ürünleri arasında. Kolay kaynak olduğu gibi kaynak noktalarındaki deformasyon riski en az sac ürünlerinden biridir. Bu da kaynak noktalarının uzun ömürlü olmasını ve uygulandığı alanın yapısının korunmasını sağlaması anlamına gelir.
- Talebe göre özelleştirilebilir.
Siyah sac, standart boyut ve kalınlara sahip şekilde bantlardan çıkabilir. Ayrıca arzu edilen şekle göre döküm kalınlık ve ebat gibi detaylar üzerinde değişiklik yapılması mümkündür. Bu bakımdan projenize uygun üretim yeteneklerine sahip saclar arasında yer alır.
Siyah Sac ile HRP Sac Arasında Fark Var mı?
Siyah sac ve HRP sac, birbirine karıştırılmaması gereken sac ürünleridir. Renk itibariyle siyah sac, HRP saçtan ayrılsa da, daha temel düzeyde farklılıkları da söz konusudur. Özellikle siyah sacda döküm ve sıcak haddeleme yöntemi, üretim sürecinin en önemli aşamaları arasında yer alır. HRP sac üretiminde sıcak haddeleme yapıldığı gibi soğuk haddelemeye de söz konusu olabilir. Ancak siyah sac üretiminde soğuk haddeleme uygulamasına yer verilmez. Ayrıca aynı sektörlerde kullanım alanı bulan iki sacın buna rağmen uygulama alanlarında değişkenlikler söz konusudur.
Sıcak ve soğuk haddelenmiş saclar arasında fark var mı?
Sıcak ve soğuk haddeleme yoluyla elde edilen sac ürünleri arasındaki temel fark proses süreciyle ilgilidir. Sıcak haddeleme, yüksek ısılara ulaşılarak yapılan üretimi ifade eder. Soğuk haddelemedeyse yüksek düzeyli ısılar uygulanmaz. Oda sıcaklığında veya daha düşük ısılarda haddeleme işlemi gerçekleşir. Bu iki farklı yöntem performans üzerinde etkiler ortaya çıkarabilir. Ancak uygulamada kullanılan çelik kalitesiyle karıştırılmaması gerekir. Çelikler arasındaki özellik ve kalite farkları söz konusu olsa da sıcak veya soğuk haddeleme yöntemlerinden biri veya her ikisi çelik yapısı dikkate alarak uygulanabilir.
Siyah haddeleme yapılan sac ürününde öne çıkan özellik şunlardır:
Ölçekli bir yüzeye sahiptir. Ayrıca aşırı sıcaktan soğumaya uğraması nedeniyle kalıntı söz konusudur. büzülmeden kaynaklı levha ürünlerinde hafif de olsa yuvarlatılmış kenarlar ve köşeler vardır. Dolayısıyla eşsiz kare ölçüleri ön planda değildir ve soğumanın etkisiyle yamuk biçimler ortaya çıkabilir.
Sonuç olarak siyah sac, sıcak haddeleme ile imal edilen sac ürünleri arasında dayanıklılığı ön plana çıkan malzemeler arasında yer alır. Mukavemet gücüne ihtiyaç duyulan her uygulama alanı için tercih edilebilen bir sac ürünüdür. Proje özelinde ebat, kalınlık ve ağırlık gibi nitelikleri değiştirilebilir. Kolay şekil alabilen yapısı ve kaynağa uygun formu ile de imalat sektöründe tercih edilen bir sac ürünüdür.